Basisprincipes vh Tekenen

TEKENCURSUS.

Altijd al willen leren tekenen?
Volg de basiscursus bestaande uit lessen van 2 uur. De groep bestaat uit maximaal 7 personen. Marianne van der Wekken leert je stap-voor-stap de basisprincipes van het tekenen: de lijn, de vorm, relaties: proporties en perspectief, licht en schaduw, dit samen vormt het beeld.

Deze basisprincipes zijn voor beginners interessant en ook voor mensen die al ervaring in tekenen en schilderen hebben opgedaan. De lessen bestaan uit een overzichtelijke en duidelijke methode en werkwijze.

Wat leer je?
Je leert tekenen naar waarneming, anders kijken en meer zien.
Je ontwikkelt je eigen handschrift en je ontdekt je persoonlijke stijl en voorkeuren.

Start nieuwe cursus:

 • Datum: vr-avond
 • Tijd: 19.15 – 21.15 uur
 • Datum: za-ochtend, 1x/14 dagen
 • Tijd: 10:00 – 12:00 uur
 • Locatie: Zuidhavenpoort, Zierikzee (oranje deur)
 • Investering: € 22,- per les

Benodigdheden
A4 of A3 schetsboek, set potloden (b2, b3, b4, b5), een liniaal, kneedgum, puntenslijper en soms houtskool. Eventueel kun je dit complete pakket bij Marianne aanschaffen voor € 24,-. Losse onderdelen aanschaffen is ook mogelijk.

Meld je hier aan of informeer >> naar onze mogelijkheden.

Tim start met tekenlessen Kunstvanaf2BTim na 20 tekenlessen bij Kunstvanaf2b

Zelfportret: Tim start met lessen & Tim na 20 lessen tekenen bij Kunstvanaf2b. Beweeg de schuifknop heen en weer en zie het verschil.

Dieper in op ’t Vakmanschap

TEKENLESSEN: HET 2e JAAR.

In dit jaar gaan we kijken naar de vorm. Alles bestaat uit vormen, dit zijn volumes oftewel perspectief (3D). Dit is een verdieping en uitbreiding van het tekenen naar de waarneming.

Je hebt houvast aan de 5 basisprincipes, maar we gaan dieper in op ‘het vakmanschap ’ van het tekenen, door middel van het bestuderen van ‘ de basisvormen’ om deze vervolgens toe te passen aan de hand van foto’s, stillevens, objecten, oude meesters en als het weer het toelaat gaan we naar buiten om daar te tekenen. Gaandeweg gaan we ook met andere materialen werken zoals pen, houtskool, (pan)pastel, inkt enz.

 • Datum:              Iedere do-ochtend
 • Tijd:                     10.00 tot 12.00 uur
 • Locatie:              Zuidhavenpoort, Zierikzee (oranje deur)
 • Investering:     € 20,- per les

Leren tekenen is interessant voor beeldhouwers, fotografen, schilders en voor vele andere creatieve beroepen en uitingen. Je leert kijken, anders kijken, meer zien.

Tekenlessen voor Kinderen

ONTDEK & TEKENEN MET PLEZIER.

Deze cursus is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kinderen tekenen symbolisch. Tussen 8 en 12 jaar ontstaat de wens om levensechtere voorstellingen te kunnen tekenen.

Dit is een belangrijk moment omdat de vaardigheid ontbreekt. Het kind denkt niet te kunnen tekenen en stopt dan met tekenen. Dat is jammer omdat tekenen een fijne creatieve en ontspannen expressie kan zijn waar zij de rest van hun leven iets aan kunnen hebben.

De lessen zijn bedoeld voor kinderen die graag tekenen en hierover meer willen leren. We werken in een kleine groep van maximaal 5 personen en gaan in een creatieve flow de basisprincipes van het tekenen ervaren.

 • Datum: Elke wo-middag (2 groepen)
 • Tijd: 14:45 – 15:45 uur of 16:00 – 17:00 uur
 • Locatie: Zuidhavenpoort, Zierikzee (oranje deur)
 • Investering: € 10,- per les

Klik hier om Aan te melden of informeer >> naar onze mogelijkheden.

WORKSHOPS OP MAAT

Kunstvanaf2B verzorgt ook workshops op maat. Bijvoorbeeld lessen voor het onderwijs, bedrijven of voor een speciale gelegenheid zoals een zussendag.

Informeer >>  naar onze mogelijkheden.

Zomercursus

AAN DE ZEEUWSE RIVIERA.

Tijdens deze nazomercursus leer je stap voor stap de basisprincipes van het tekenen: Je leert tekenen naar de waarneming en ontwikkelt je creativiteit. We besteden aandacht aan het tekenen van objecten, oude meesters, stillevens, mensen, dieren enzovoorts.

Wat kun je na deze cursus?

Je kunt aan het eind van de cursus de basisprincipes van het tekenen toepassen. Je hebt “beter” leren kijken, anders leren kijken en hebt daarmee inzicht in hoe tekenen naar waarneming werkt. Door dat wat je hebt geleerd regelmatig toe te gaan passen zal je zien dat je een basis hebt van waaruit je je (teken) vaardigheden verder kunt ontwikkelen. Het cliché, oefening baart kunst is hier van toepassing. Je zult zien dat je veel hebt geleerd.

 • Datum: 4 t/m 8 juli en 1 t/m 5 aug. of op aanvraag.
 • Locatie: Zuidhavenpoort te Zierikzee (oranje deur)
 • Kosten: € 275,-

Meld je aan of informeer >> naar onze mogelijkheden.

Kunst in Opdracht

“Art is a lie that makes us realize the truth.” PABLO PICASSO 1923

Naast het lesgeven neem ik ook opdrachten aan:

 • Ik maak portretten/ tekeningen van mensen, dieren, huizen, boten enzovoorts.
 • Ik werk naar levend model of aan de hand van een foto, het liefst maak ik de foto zelf.
 • Ook neem ik opdrachten aan voor het maken van tekeningen, schilderijen, muurschilderingen, toegepaste kunstvormen enz.

Voorbeeld van toegepaste kunst is de foto hiernaast van de opdracht voor het verfraaien van een brace.

Informeer >>  naar onze mogelijkheden.

Wie is Kunst vanaf 2B?

‘KIJKEN, LEREN KIJKEN, ANDERS GAAN KIJKEN = ZIEN, MEER ZIEN’.

Kunstvanaf2b tekencursusMarianne van der Wekken [1964] is autodidact en is op latere leeftijd de kunstacademie te Eeklo begonnen.
 Haar interesses zijn breed en omvatten de ambacht en wetenschap van het tekenen, kunst in zijn algemeenheid en kennis van de esoterie. Tekenen is de basis.

“De boeken van Frederick Franck en het boek van Betty Edwards ´ Leer Tekenen ´ zijn mijn inspiratiebronnen geweest [en nog]”.

Creativiteit ontwikkelen en de kunstenaar in je zelf ontdekken. Tekenen ontspant, het scherpt je concentratie en je focus
. Het is een uitdaging waar je de rest van je leven mee bezig kan zijn.

Iedereen kan leren tekenen:,
Iedereen die heeft leren lezen en schrijven kan ook leren tekenen.

Ik vind het een uitdaging om iemand te leren tekenen. Tekenen is leren kijken. Het is naar mijn idee een belangrijke vaardigheid die veel meer inhoudt dan “een tekening” leren maken, maar dat zal ieder voor zichzelf ontdekken.

Tekenen is zo lekker eenvoudig je hebt een stuk[je] papier, een potlood, balpen viltstift of zoiets nodig en je kan het overal doen.

Reviews

CURSISTEN AAN HET WOORD.

Iedereen kan leren tekenen: ‘Iedereen die heeft leren lezen en schrijven kan ook leren tekenen’.

“Super leuk en leerzaam, zeg ik na bijna 20 lessen te hebben gevolgd. De kans om weer eens te ervaren wat echt iets nieuws is! Anders gaan kijken anders gaan denken. Op een leuke manier. Heel bijzonder”. [Nicoline]

“Ik raad Marianne van der Wekken haar cursus aan. Je leert er heel erg veel van. Ook al heb je al wat ervaring met tekenen, je leert iedere les er iets nieuws bij”. [Michelle]

“Naast dat het heerlijk is om ineens te leren tekenen, want daar heeft Marianne een goed programma en een goed oog voor, vind ik het bijzonder dat tekenen mentaal rust geeft. Op maandagmorgen heb ik geen verantwoordelijkheden, geen gedoe en geen planning. Dan is er alleen mijn potlood en ik. Onder begeleiding van Marianne en het carillon in een historische torenkamer waan ik me afgezonderd van mijn gewone beslommeringen en teken als een monnik een mandarijn”. [Adinda]

“Altijd gedacht dat tekenen niet voor mij was weggelegd! Ik ben beeldhouwer, 3-dimensionaal denker en -werker. Met de methode die Marianne hanteert en de persoonlijke begeleiding, is het haar gelukt om mijn mening te herzien. Na 1 jaar kon ik al zeggen dat ik WEL kan tekenen en na 2 jaar is die kennis en kunde alleen maar versterkt. Omdat ik nu ga verhuizen, kan ik helaas geen lessen meer bij haar volgen, maar ik zal blijven tekenen! Marianne had al gezegd, dat iedereen kan leren tekenen. Ik ben het bewijs dat dat kan, dankzij haar! Dank voor de leuke leerzame lessen, ik ga ze missen!!”. [Janet Kok]

Contact

STEL JE VRAAG OF MELD JE AAN!

Heb je een vraag? Stel ze dan gerust. Wil je je direct aanmelden voor een cursus? Dat kan ook.

Je kunt je gegevens achterlaten op onderstaand formulier en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op. Je kunt je ook aanmelden of je vraag stellen door telefonisch contact met mij op te nemen via 06 – 123 00 609.

Kunstvanaf2b bewaart jouw gegevens zorgvuldig en niet langer dan noodzakelijk. Je gegevens worden alleen gebruikt om contact met je op te nemen. Onze website maakt gebruik van een veilige https verbinding. Meer informatie over onze privacybeleid vind je hier. Wil je dat al je gegevens verwijderd worden, stuur dan een bericht naar Kunstvanaf2b o.v.v. ‘Verwijder al mijn gegevens’.